Filipine

Høsten 2018 ble vi spurt av Norway Designs om vi kunne lage et nytt norsk juleprodukt, som resulterte i fatet Filipine. Nå har vi lansert i Filipine i en helt ny fargepalett, som gjør at fatet egner seg like godt som et helårsprodukt, så vel som et tradisjonelt juleprodukt. Les mer om historien bak Filipines opprinnelse:

Det kom tidlig frem i designprosessen at det er mangel på dette i det norske markedet. Den røde fargen vi forbinder med julen, ble innført av kommersielle krefter som Coca Cola, selve julepynten vi kjøper i dag importeres hovedsakelig fra Tyskland, mens julenissens opprinnelse stammer fra det som nå er Tyrkia. Så hva er egentlig den norske juletradisjonen?

En av de eldste tradisjonene vi har i Norge, er å spise nøtter i julen. Hasselnøtter og eikenøtter ble tørket og spist som julegodt. Resultatet ble derfor Filipine, et pigmentert fat i treverk tiltenkt nøttene man serverer i juletiden. Navnet kommer fra den tradisjonelle selskapsleken med samme navn, som har vært en juletradisjon i Norge siden tidlig 1800-tallet.

Leken går ut på å finne to nøtter i samme skall, og dersom man finner dette, spiser man den ene selv og gir den andre til en venn. Spillerne skal da neste gang de møtes se hvem av de to som først husker å si ordet Filipine. Den som sier ordet først har vunnet, og har krav på en premie fra den andre.

Filipine er derfor ikke bare et objekt dekorert med farger for å passe inn i høytiden, men det minner oss på en juletradisjon, samtidig som det oppmuntrer oss til å bevare denne tradisjonen.

Filipine kommer i to størrelser. Den lille måler 17x12 cm, og den store er 25x16 cm. Formen er inspirert av nøtter, og fatene er håndmalt i naturlig pigmentert hardvoksolje, som fremhever strukturen i treet. Produsert i Drammen og Oslo.

Pris: kr 500 & kr 715.