Dugurd

– mat og tradisjon i ny og gammel tid

Ordet Dugurd stammer fra norrønt dagverðr eller dugurðr, og er et måltid som i eldre tider ble holdt mellom frokost og middag.

I tusener av år har Gudbrandsdalen og fjellheimen omkring vært matfat og spiskammers. Den rike og levende matkulturen tuftet på lokale råvarer er hovedtema for Gudbrandsdalsmusea sin utstilling i Ullinsvin i Vågå.

I utstillingen Dugurd møter tradisjonelle bruksgjenstandar fra kjøkken og matstell liknende gjenstander formgitt i vår tid. Åtte handverkere og designere tolker tradisjonelle bruksgjenstander knyttet til mat og måltid på originalt vis.

Utstillingen er kuratert av Kirsten Visdal ved Gudbrandsdalsmusea, og ble vist sommeren 2023.

Foto av Espen Grønli

 

Brødkurv fra serien “Smørrebrød”

Preg D17 Smørøskje fra serien “Smørrebrød”

 

Smørrebrød

– en duo bestående av smørøskje og brødkurv

Preg D17 –  en tolkning av smørøskje, en treeske som tidligere ble brukt til transport eller oppbevaring av smør. Ved å ta i bruk den tradisjonelle håndverksteknikken sveiping, formes topp og bunn i en karakteristisk oval form. Smørøskjen er ornamentert med geometriske motiver inspirert av karveskurd. Tradisjonell treskjæring er her videreutviklet og erstattet av moderne teknologi.

Brødkurv

En kurv er en gjenstand med bærefunksjon og kan også brukes til oppbevaring, men er ikke beregnet for flytende varer.

Kurver (1980), Jan Henrik Munksgaard

Flettverk- og bundne kurver kan spores tilbake i norsk historie fra tidlig vikingtid, og med kurvens mange former og funksjoner har den historisk sett spilt en viktig rolle i den norske hverdagen. Ved å sammenlikne kurver fra flere ulike tidsepoker og geografiske områder i både Norge og Europa, kan mye tyde på at kurvenes form og funksjon har holdt seg forbausende lik over tid, med få innslag av videreutvikling og tolkning.

I serien Smørrebrød har vi hentet inspirasjon fra japanske flettemetoder, og flettet en asymmetrisk og skulpturell kurv som står i kontrast til smørøskjens bestemte form.

Prosess av fletting av brødkurv

 
 
 
 
 

hallo@osloaula.no

Copyright © 2024 Oslo Aula AS

Terms and conditions